Webinar: Runningtherapie
Rustig hardlopen ter versterking van je mentale gezondheid
Webinar van Bram Bakker, Patty van ’t Hooft, Emmy van Marrum en Roland Luykx
aangeboden door Fitsurance
Hardlopen als vorm van bewegingstherapie:
- Remt de aanmaak van stresshormonen
- Geeft balans in metabole processen
- Positief effect op het immuunsysteem
- Brengt rust in een overprikkeld brein
- Geeft een positief gevoel over jezelf door eigen inbreng en eigen regie
- Ondersteunt inzicht in leef- en keuzepatroon
- Helpt bij gewenste gedragsverandering
- Maakt je fitter!
Dit webinar wordt verzorgd door Bram Bakker, Patty van ’t Hooft, Emmy van Marrum en Roland Luykx. Meld je aan voor dit ‘live’ Webinar op donderdag 29 april a.s. van 20.00 – 21.00 uur. Het event duurt 60 minuten, waarbij de laatste 15 minuten voor vragen en antwoorden zijn gereserveerd. Fitsurance is de organisator van dit event. De deelnemersbijdrage voor dit webinar is € 3,50 p.p. en is ter dekking van vaste kosten zoals gebruik webinar platform, inschrijfsysteem, gebruik website en technische ondersteuning.
Aanmelden
Rustig hardlopen ter versterking van je mentale gezondheid
In dit Webinar wordt het hoe? en waarom? van de toepassing van Runningtherapie uitgelegd vanuit de runningtherapeut, de psychiater en de psychomotorisch therapeut.
Vele onderzoeken en wetenschappelijke studies wijzen op de positieve effecten van bewegen (‘rustig hardlopen’) op onze gezondheid. Het helpt je conditie te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Gevoelens van onzekerheid, angst en depressie nemen af.
Waarom haalt slecht 50% van de Nederlanders de Nationale Norm Gezond Bewegen, zijn we wereldkampioen zitten en stijgen jaarlijks de kosten voor de gezondheidszorg? (in 2020 boven de 100 miljard euro).
Kern van de Runningtherapie is het gebruik van hardlopen om de psychische conditie te verbeteren. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van somberheid, lusteloosheid, stress of andere psychische klachten, is (hard-)lopen goed om deze klachten structureel te verminderen. Bewegen bevordert gezondheid van lichaam en geest en versterkt het immuunsysteem; ontspanning, veerkracht en rust in een overprikkeld brein.
Bram Bakker, Patty van ’t Hooft, Emmy van Marrum en Roland Luykx presenteren de waarde van Runningtherapie binnen de (bewegings)therapie en de geestelijke gezondheidszorg. We geven handvatten hoe cliënten/patiënten uitgenodigd worden om in beweging te komen.
Webinar door:
Bram Bakker (Balanskliniek, runningtherapie.nl)
Patty van ’t Hooft (docent PMT Hogeschool Windesheim),
Emmy van Marrum (Psychomotorisch therapeut)
Roland Luykx (Fysiotherapeut en Runningtherapeut, voorzitter BRTN)
Roland Luykx
Als zoon van een plattelands huisarts ben ik van jongs af aan opgegroeid met aspecten van de zorg en het medische vak. De interesse in het ‘bewegend functioneren’ van het menselijk lichaam had mijn speciale aandacht, mede door eigen ervaring en beleving van sporten en hardlopen.
Ik werk 35 jaar als fysiotherapeut en sinds 1992 ook als haptonomisch fysiotherapeut met mensen met spanning- en stress gerelateerde klachten en psychosomatiek. Als fysiotherapeut ben ik verbonden aan het Chronisch ZorgNet (bewegen & leefstijl) en sinds 2018 voorzitter van de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland
Met Runningtherapie kun je ervaren of hardlopen een effectief middel is om je angst- en spanningsklachten aan te pakken en te komen tot bewustwording van eigen belastbaarheid en keuzepatronen. Vanuit m’n eigen praktijk in Hilversum geef ik Runningtherapie.
Bram Bakker
Hardloper, psychiater, schrijver en publicist Bram Bakker zal een levendig verhaal houden vanuit zijn expertise in de verslavingszorg, stress-management en Runningtherapie met ook diverse voorbeelden uit zijn dagelijkse werk als coach van (top)sporters en anderen, welke allemaal goed toepasbaar zijn voor trainers en hardlopers in de hardlooppraktijk. ‘Een gezonde geest, in een gezond lichaam’, dat is Bram op het lijf geschreven! Hij is ervan overtuigd dat geest en lichaam niet te scheiden zijn.
Hij schreef diverse boeken o.a. over zijn eigen hardloopavonturen en met Simon van Woerkom schreef hij een boek over Runningtherapie en organiseert hij al vele jaren een opleidingscursus met dezelfde titel.
Eind 2020 startte Bram met de Balanskliniek, een bedrijf dat zorg verleent zonder tussenkomst van zorgverzekeraars. Op die manier krijgt het lichaam de aandacht die het verdient bij het verhelpen van psychische klachten.
Patty van ‘t Hooft
Patty van ‘t Hooft is docent en onderzoeker aan de opleiding PMT/Calo van de Hogeschool Windesheim in Zwolle, en eigenaar van “Passend Bewegen”. In de bachelor PMT-opleiding verzorg ik de lessen Runningtherapie aan tweedejaars studenten. Het vak Runningtherapie valt in deze fase van de opleiding binnen het thema motivatie en activiteit.
Naast lopen is ook bewegen in water een passie van mij. En ook daarin ben ik op zoek naar de kracht van het bewegen in het kader van psycho-sociale gezondheid. Naast de master PMT heb ik in een eerder stadium de bacheloropleidingen LO en fysiotherapie afgerond, waardoor ik een breed perspectief op bewegen heb ontwikkeld. Samen met Emmy werk ik aan de ontwikkeling van een nascholing psychomotorische runningtherapie.
Emmy van Marrum
Emmy van Marrum is een enthousiaste en gepassioneerde psychomotorisch therapeut. Het is mijn passie mensen te helpen vastgelopen patronen te doorbreken, dichte deuren te openen en te onderzoeken wat zich daarachter bevindt. Dáár ligt de sleutel voor verandering. Op een bewegings-en lichaamsgerichte manier bied ik therapie aan mensen die vastlopen of dreigen vast te lopen in het dagelijkse leven. De cliënt oefent door bewust te worden van zijn lichaam, actief te worden op een manier die bij de cliënt past, oude gedragspatronen te herkennen en nieuw gedrag te ontdekken en te ontwikkelen. In 2020 heb ik tijdens mijn master onderzoek gedaan naar het eerder ontwikkelde product psychomotorische runningtherapie waarbij ik Runningtherapie inzet om tot een inzicht en verandering te komen in eigen gedrag.
Proeverij in Beweging
De ‘Proeverij in Beweging’ is een initiatief van Stichting Bewegen voor je Brein en Fitsurance. Het doel van dit event is om beweegprofessionals zoals trainers, leefstijl coaches, therapeuten, psychologen maar ook artsen en welzijnswerkers via inspirerende en compacte workshops te laten ‘proeven’ aan de werkwijze van collega’s. Kortom: op een prettige en praktische manier inzicht en overzicht krijgen en tevens op een persoonlijke manier geïnformeerd worden over mogelijkheden voor scholing en opleiding.
Naast de thema’s gezondheid, bewegen,sport en leefstijl komen ook specifieke onderwerpen aan bod, zoals sociale weerbaarheid, leervermogen, persoonlijke groei, mentale veerkracht en cognitieve fitness.
Dit event zal zo snel mogelijk plaatsvinden, zodra er mogelijkheden ontstaan in het kader van het coronabeleid. Hiervoor mikken we op het najaar van 2021. Tot die tijd verzorgen we maandelijkse webinars, waarin de sprekers van de genoemde “Proeverij in Beweging” zich alvast kunnen voorstellen.