Preventie & leefstijl: de kracht van leefstijl ontsluiten
‘voorkomen is beter dan genezen bij het streven naar een gezond leven’
’
Wist je dat niet-overdraagbare ziekten (NCD’s), ook wel chronische ziekten genoemd, verantwoordelijk zijn voor maar liefst 74% van alle sterfgevallen wereldwijd? Met hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas als koplopers, kan de urgentie om dit escalerende probleem aan te pakken niet worden genegeerd1. Het risico op NCD’s wordt verhoogd door leefstijlgedrag zoals lichamelijke inactiviteit en een ongezond dieet2.
Dit is waar leefstijlgeneeskunde als spelbreker een essentiële oplossing biedt om de stijgende last van niet-overdraagbare ziekten wereldwijd te bestrijden. Door zich te richten op preventieve maatregelen en individuen in staat te stellen positieve veranderingen door te voeren, wordt leefstijlgeneeskunde van groot belang om het landschap van de wereldwijde gezondheid opnieuw vorm te geven.
Leefstijlgeneeskunde
Leefstijlgeneeskunde is een tak van de geneeskunde die zich richt op preventieve gezondheidszorg en zelfzorg en houdt zich bezig met preventie, onderzoek, onderwijs en behandeling van aandoeningen die worden veroorzaakt door leefstijlfactoren en vermijdbare doodsoorzaken zoals voeding, lichamelijke inactiviteit, chronische stress en zelfdestructief gedrag, waaronder het gebruik van tabaksproducten en drugs- of alcoholmisbruik3. Uit een onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine bleek dat aanpasbare leefstijlfactoren, waaronder roken, slechte voeding, lichamelijke inactiviteit en overmatig alcoholgebruik, bijdragen aan maar liefst 60% van de vroegtijdige sterfgevallen wereldwijd4. Leefstijlgeneeskunde is gericht op het verbeteren van de gezondheid en het algehele welzijn van individuen, met een primaire focus op het voorkomen van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, het metabool syndroom en obesitas. Deze benadering maakt gebruik van de zes fundamentele pijlers van leefstijlgeneeskunde.
Wetenschappelijk bewijs
There is substantial scientific evidence supporting the role of prevention and modifiable lifestyle factors in promoting health. Here are a few examples:
- In een onderzoek van Knoops et al. (2004)5 werden het mediterrane dieet, leefstijlfactoren en sterftecijfers bij oudere Europese mannen en vrouwen gedurende 10 jaar onderzocht. Het mediterrane dieet bestaat uit voedingsmiddelen die afkomstig zijn uit de landen die aan de Middellandse Zee liggen, namelijk Griekenland, Italië, Spanje, Marokko, Egypte en Libanon. Voedingsmiddelen uit het Middellandse Zeegebied omvatten veel groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Dit betekent dat het dieet weinig suiker, weinig natrium, onbewerkt voedsel, ongeraffineerde koolhydraten, onverzadigde vetten en onbewerkt vlees bevat. In dit onderzoek ontdekten ze dat bij mensen in de leeftijd van 70 tot 90 jaar, het volgen van een mediterraan dieet en een gezonde levensstijl gepaard gaat met meer dan 50% minder sterfte door alle oorzaken en oorzaakspecifieke sterfte. Deze studie benadrukt de voordelen van het mediterrane dieet en gezonde leefstijlkeuzes voor het bevorderen van een lang leven bij oudere volwassenen.
- Uit de Look AHEAD-studie (2018)6 bleek dat een intensieve leefstijlinterventie, inclusief veranderingen in het voedingspatroon en meer lichaamsbeweging, bescheiden maar significante voordelen op de lange termijn heeft voor het lichamelijk functioneren bij volwassenen van middelbare leeftijd en oudere volwassenen met type 2-diabetes die lijden aan overgewicht en obesitas. Dit benadrukt de positieve invloed van veranderingen in de leefstijl op het welzijn en de fysieke mogelijkheden van mensen met diabetes.
- Het Diabetes Preventie Programma (2005)7 toonde de mogelijkheid aan om diabetes type 2 uit te stellen of te voorkomen bij deelnemers met een verminderde glucosetolerantie (glucose verhoogd tot boven het normale niveau). Ze wilden de effecten evalueren van een intensieve leefstijlinterventie en metformine therapie (metformine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes) op risicofactoren voor hart- en vaatziekten (CVD) bij personen met een hoog risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Ze ontdekten dat zowel de leefstijlinterventie als de metformine therapie positieve effecten hadden op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De leefstijlinterventie, die gericht was op gewichtsverlies, gezonde voeding en meer lichaamsbeweging, resulteerde in significante verbeteringen in verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Deelnemers in de leefstijlinterventie groep zagen hun lichaamsgewicht, bloeddruk, triglyceridenlevel en HDL-cholesterol dalen. Ook de metformine therapiegroep liet verbeteringen zien in bepaalde risicofactoren voor CVD. Deelnemers die metformine kregen, zagen hun triglyceridenlevel dalen en hun HDL-cholesterol niveau licht verbeteren. De effecten op lichaamsgewicht en bloeddruk waren echter niet zo uitgesproken als die van de leefstijlinterventie groep. de leefstijlinterventie bleek met name effectief in het verbeteren van meerdere risicofactoren, terwijl metformine op bepaalde aspecten meer bescheiden voordelen liet zien, wat de voordelen van leefstijlinterventies aantoont.
Hoe kan Fitsurance je helpen?
Fitsurance richt zich op preventieve gezondheidszorg en zelfzorg (leefstijlgeneeskunde). Wij bieden een unieke integratie van Health Checks en leefstijlcoaching. Dit wordt “datagedreven leefstijlcoaching” genoemd. Data-driven betekent in deze context dat gezondheidsgegevens, zoals cholesterol, bloedsuiker, bloeddruk, middelomtrek en lichaamssamenstelling (vetpercentage, skeletspiermassa, etc.) worden gebruikt om je effectiever en gerichter te coachen. Het stelt zowel de coachee als de coach, in staat om gezondheidsvariabelen (en daarmee gezondheidsrisico’s) in de loop van de tijd te monitoren.
Wij zijn een bedrijf dat wetenschappelijke kennis uit verschillende velden en disciplines combineert. We combineren geavanceerde gegevensanalyse met persoonlijke coaching om je te helpen je doelen op het gebied van gezondheid en welzijn te bereiken en het risico op veelvoorkomende niet-overdraagbare ziekten te verminderen. We verzamelen en analyseren gegevens uit verschillende bronnen, zoals wearables, bloedmetingen, DNA en zelfgerapporteerde metingen, om een gedetailleerd profiel op te stellen van de gezondheids- en fitnessstatus van individuen. De verzamelde gegevens worden vervolgens gebruikt voor persoonlijke coaching en begeleiding door ervaren lifestyle coaches die met je samenwerken om een op maat gemaakt plan te ontwikkelen dat is afgestemd op jouw unieke behoeften, voorkeuren en doelen.
Milou Rutenfrans
Health Psychology & Communications